Mobilierul la comanda,

In momentul in care iti amenajezi casa si te hotarasti sa iei totul de la zero, probabil te vei gandi si cum ai putea sa faci acest lucru intr-un mod mai eficient. Va trebui sa schimbi mobila veche de care fie te-ai plictisit, fie a inceput sa se rupa pe la colturi si sa se zgarie. Este posibil sa fi fost cumparata intr-o etapa diferita din viata ta sau mostenita de la … bunica si deja nu se mai potriveste cu stilul tau actual si cu noul stil de amenajari interioare. Trebuie, deci, sa te gandesti la achizitionarea unui mobilier nou si sa alegi intre cele doua posibilitati pe care le ai.

Ai putea sa cumperi mobila de la magazin, gata facuta, lucru foarte simplu pentru ca trebuie doar sa te duci, sa o platesti si aceasta ajunge in casa ta in cel mai scurt timp. Exista insa si dezavantaje: acest tip de mobila nu se potriveste intotdeauna de la o camera la alta sau cu modul in care vrei tu sa iti amenajezi casa. Nu o sa se potriveasca in nici un caz cu dimensiunile locuintei tale pentru ca mobila din magazin este fabricata conform unor dimensiuni standard si nici nu va fi in legatura cu casa astfel incat nu vei reusi sa iti eficientizezi spatiul prea bine. Probabil te gandesti ca acest tip de mobila standardizata ar prezenta un avantaj din punct de vedere al pretului, insa acest lucru este destul de discutabil, ba este chiar posibil ca pretul mobilei din magazin sa fie mai ridicat decat al celei facute la comanda.

Mobilierul facut la comanda are marele avantaj de a se potrivi in primul rand cu dorintele tale. De exemplu, daca vrei sa iti faci o biblioteca si toate cartile tale sint de format A5, poti face niste rafturi mai micute, si nu la dimensiuni de biblioraft, cum vei gasi in majoritatea magazinelor de mobila. Astfel vei avea mobilierul de care ai nevoie la dimensiunea la care ai nevoie. Un mic dezavantaj ar fi timpul, pentru ca va dura pana se va procesa comanda ta si, de asemenea, va trebui sa anticipezi cum va arata noul tau mobilier. Cu cat vei reusi sa iti imaginezi mai bine noul mobilier, cu atat acesta se va potrivi mai bine dorintelor tale.

In design interior, mobilierul facut la comanda prezinta cele mai multe avantaje si este intotdeauna recomandat de noi, ca designeri, pentru ca iti permite libertatea de miscare pentru a-ti modela casa intr-un mod cit mai original si cit mai aproape de dorintele tale. Mobila facuta la comanda poate foarte rar depasi pretul celei in serie pentru ca, in general, producatorii de mobilier la comanda sunt de fapt ateliere mici care isi permit sa mentina un pret redus, deci, din acest punct de vedere, nimic nu te poate impiedica sa iti pui imaginatia la treaba.

 

Ce trebuie sa stii cand faci mobila la comanda?

Este foarte important ca tu sa faci schitele impreuna cu cel care va executa mobila pentru ca intotdeauna acesta cunoaste o serie de aspecte tehnice pe care tu, ca beneficiar, nu le poti cunoaste. Este foarte bine ca atunci cand faci comanda sa inviti reprezentantul firmei sa faca masuratorile pentru ca exista foarte multe aspecte care pot sa iti scape din vedere. Impreuna cu el trebuie sa masori fiecare corp din mobila proiectata si sa il discuti in detaliu.

De exemplu: doua spatii foarte importante sunt dressing-ul si bucataria. La prima vedere, acestea sunt niste elemente cat se poate de simple. Dressing-ul, dulapul in care iti tii hainele, difera de la om la om. Fiecare dintre noi are un anumit tip de haine, mai multe rochii, pantofi si gentute sau mai multe sacouri si camasi, si, de asemenea, are un anumit mod de a le pastra, un anumit mod de a se imbraca, etc. Sunt persoane care prefera sa se imbrace numai la costum si implicit au nevoie de suport de cravata, au nevoie de suport de batiste, suport de curele, suport de pantaloni, etc. Altii prefera sa tina hainele impachetate 90% din timp si, in acest caz, si dressingul lor va arata diferit, echipat cu foarte multe polite.

Acelasi lucru il poti vedea si in cazul bucatariei. Organizarea bucatariei tine foarte mult de modul in care gatesti si de aparatura pe care o ai. Daca gatesti foarte mult, amenajarea interioara a bucatariei trebuie sa fie complexa si sa fie utilata cu lucrurile de care ai nevoie. De exemplu, daca ai cuptor cu microunde, e bine ca acesta sa fie incastrat; daca ai plita si vrei sa fie separata de cuptor (de exemplu, cuptorul sa fie la seminaltime), acesta este un aspect important care trebuie avut in vedere din timp. Se poate face o bucatarie cu insula centrala, caz in care va trebui sa fii pregatit pentru mutarea gazelor si/sau a curentului catre centrul incaperii si, de asemenea, pentru amenajarea unei hote centrale, aspecte care ar putea ridica anumite probleme in lipsa unui plan in prealabil.

In general, cu cat reusesti sa vizualizezi mai bine viitoarea ta locuinta, cu cat iti vei imagina mai clar amenajarea interioara de ansamblu fiecare coltisor al acesteia, cu atat vei fi mai multumit de produsul final si vei reusi astfel sa ai casa la care ai visat.

 

Autor:
Lasa un comentariu