Amenajarea interioara a mansardei,


Mansarda este pentru unii cea mai sinistra parte din casa. Panze de paianjen, tevi la vedere, scari interioare care scartaie...ambientul perfect pentru o poveste cu fantome.  Dar in acelasi timp mansarda este o provocare foarte mare pentru designeri, pentru ca nu este atat de simplu sa faci un spatiu locuibil primitor din locul dezordonat cu diverse lucruri depozitate cu rost sau fara rost. Unde mai punem faptul ca structura mansardei este mai complicata decat a spatiului locativ din casa: grinzi care s-ar putea sa ne modifice planul, stalpi de sustinere in mijlocul spatiului.

Dar acestea nu sunt motive de descurajare pentru cei care doresc sa isi transforme mansarda in dormitor, spatiu de lucru sau camera de copil. Cel mai interesant lucru in amenajarea unei mansardei este exploatarea spatiilor stramte si inguste, pentru ca de multe ori tindem sa le astupam ca sa nu ne dea foarte mari batai de cap.

Arhitectul  Gary Epstein spunea ca amenajarea interioara a unei mansarde este ca si construirea unei barci – trebuie sa fi extrem de creativ pentru a utiliza fiecare centimetru patrat disponibil.

Primul lucru pe care trebuie sa il facem cand incepem amenajarea interioara a unuei mansarde este sa ne ocupam de partea electrica: cabluri electrice, intrerupatoare. Acest lucru trebuie facut inainte de a acoperi pereti mansardei.

Al doilea pas ar fi sa asternem un placaj de termoizolare, dupa care montam parchetul sau dusumeaua - asta daca mansarda nu este deja prevazuta cu podea. De asemenea trebuie sa ne asiguram ca grinzile transversale sa aiba nevoie de intarire pentru a sustine spatiul locativ adiacent.

Al treilea aspect de care trebuie sa ne ocupam ar fi montarea peretilor laterali si a tavanului. O solutie salvatoare pentru lucrurile depozitate in mansarda ar fi ca in spatele peretilor din gips carton sa lasam loc pentru mici dulapioare.

Pasul patru ar fi instalarea sistemului de incalzire.  Sistemul de incalzire trebuie montat inainte de a aplica vopsea si panouri decorative pe pereti. Depinde de noi cum ne dorim sa fie sistemul de incalzire. Daca este aer conditionat, atunci trebuie sa avem in vedere ca trebuie instalata evacuarea prin acoperis.

Dupa acest pas putem amenaja pereti, putem aplica tapet daca ne dorim, dupa care trebuie sa finalizam partea electrica, adica montam intrerupatoare, corpuri de iluminat si alte accesorii. Pentru a conferi mansardei un aspect primitor, este recomandat sa avem surse de lumina eficiente.

Amenajarea interioara a mansardei nu este deloc de neglijat pentru ca poate indeplini diverse roluri: camera de copii, camera de joaca, camera de studiu sau dormitor pentru oaspetii. 

Autor:
Lasa un comentariu