ROMANIA LIBERA, 31 MAI 2013

CAMERA COPILULUI

ROMANIA LIBERA, 31 MAI 2013

 

Camera copilului nu este o prelungire a locuinţei părinţilor, nu trebuie să fie în aceeaşi notă cromatică. Chiar daca aţi amenajat totul minimalist cu tonuri de bej şi maron, nu este necesar să continuaţi tot aşa şi în camera copilului. Ea este independentă. Este casa lui şi deci amenajarea interioara a acesteia trebuie realizata special pentru el. Dacă înţelegeţi acest lucru, puteţi face singuri decorul, dacă nu, mai bine apelaţi la un specialist.

 

Lista lucrurilor care nu trebuie să lipseasă din camera viitorului bebeluş: pătuţ, zonă înfăşat, coş gunoi, fotoliu, şezlong alăptare, zonă de joacă/ţarc pe jos, jucării (doar în rafturi), coşuri, depozitare haine/dressing, pătuţ copil cu reglaj pe înălţime, cădiţa (nu e neapărat necesară), jocuri/culori/interactivitate, pardoseală caldă.

 

Copilul până la vârsta de 3 ani deşi are preferinţe, nu şi le poate exprima - trebuie să le ghicim în funcţie de modul său de manifestare. Oricum, copilul nu trebuie să doarmă cu noi în cameră. Chiar dacă doarme, după perioada de alăptare trebuie mutat. Mutare categorică, iar amenajarea trebuie să îl ajute să se desprindă de fusta mamei, chiar dacă invocă coşmaruri ca să se reîntoarcă în patul matrimonial. Amenajările interioare pentru preşcolari (3 – 6 ani) implică următoarele recomandări: pătuţul tip leagăn se schimbă cu un pat reglabil pe lungime - deja se pot alege forme mai complexe (suspendat, în formă de căsuţă, pantof, maşină, cu tobogan etc.), locul de joacă este cât mai mare, depozitarea simplă pentru jucării (sertare în care se aruncă uşor), mini bibliotecă pentru cărţi cu imagini, eventual sonorizare/TV & DVD în cameră, măsuţă şi scăunele pentru bricolaj - se vor observa acum aptitudinile, precum şi preferinţa pentru anumite jucării - maşinuţe/trenuleţe/păpuşi/pluşuri etc., este un copil introvertit sau extrovertit? Îi place să se joace într-un grup sau se retrage? Are preferinţe pentru anumite sporturi? La ce desene animate se uită? Deja se pot alege pereţi coloraţi pe o tematică preferată - de aşteptat să se schimbe cam o dată pe an sau la 2 ani. Puteţi alege autocolante amuzante, dacă are înclinaţii spre desen alegeţi un colţ/perete/uşă pe care să se poată desena şi cumpăraţi tablă sau vopsea specială pe care se poate scrie.

 

Amenajarile interioare pentru camere de şcolari (6 -12 ani) implică existenţa unui birou (calculator/imprimantă/bibliotecă, patul se poate schimba cu o canapea extensibilă, dormitorul devine miniliving, deja începe să se întâlnească cu prieteni, colegi de joacă, ceea ce implică jocuri, console. Trebuie să îi oferiţi mai multă încredere, independenţă şi intimitate. Dacă până acum aţi ţinut sau nu cont de preferinţele lui, de data aceasta chiar trebuie să le puneţi în practică.